Valencia: wat een fijne verrassing!

2
1835

Als je aan stedentrips denkt dan kom je al snel op de steden Barcelona , Rome , Londen , Berlijn , Athene, Praag of als je geen last hebt van jetlag dan misschien wel New York . De stad Valencia staat veelal niet in een top-10 lijstje aan steden die men wil of nog moet gaan bezoeken. Wij hebben eind maart deze mooie stad bezocht en zijn zéér positief verrast.

Waarom verrast Valencia?

De stad Valencia heeft ons inderdaad positief verrast. Laten we beginnen met het feit dat het (nog) niet overspoeld wordt met toeristen. Dat zorgt er voor dat de invloed van de locals aanwezig blijft en dat vinden wij dan weer fijn. Wel is het gemeentebestuur druk bezig om de stad aantrekkelijker te maken voor de eigen bevolking, maar ook zeker voor de toeristen. Dat hebben we vooral ervaren in de aanleg van de vele fietspaden. Hierdoor hebben we de stad beter en completer kunnen ontdekken dan te voet of met een hop-on-hop-off-bus. Bijkomend voordeel zou moeten zijn dat er minder gebruik gemaakt wordt van vervuilende auto’s en bussen. Tevens is de stad, ondanks het gedrag van de Valencianen zelf, erg schoon te noemen. Laat in de avond, maar ook overdag wordt er veel aandacht besteed aan het aantrekkelijk en schoon houden van een mooie stad. Tot slot een enorme keuze aan bezienswaardigheden (met flinke diversiteit) en horecagelegenheden, allen tegen betaalbare prijzen. Zeker als je dat afzet ten opzichte van andere Europese steden.

Accommodatie

Om tijdens je verblijf in Valencia een goede accommodatie uit te zoeken, is niet zo moeilijk. Er is namelijk voldoende keuze in hotels, vakantiewoningen, appartementen, hostels en B&B’s. Wij hebben ditmaal gekozen voor B&B ABCYou dat opgezet en gerund wordt door een Nederlands stel, namelijk Daphne en Wouter. Een uitgebreid verslag daarvan vind je hier.

Eten & drinken

Naast het heerlijke ontbijt en bijpassende koffie van B&B ABCYou hebben we ons zo snel als mogelijk in het Valenciaanse gegooid. Dus niet heel toeristisch vluchten naar McDonald’s en Burger King, maar vooral op zoek gaan naar zaken waar de Valencianen zelf ook gaan eten. Met wat hulp van onze nieuwe vrienden bij ABCYou en zelf ook het één en ander uitproberen, hebben we de volgende tips voor jullie verzameld.

In de wijk waar ook ABCYou gevestigd is, hebben we heerlijk genoten van Italiaans eten bij het sfeervolle Lambrusqueria en smaakvolle tapas gegeten bij La Santa. Bij de laatstgenoemde zaten we midden tussen de vele Valencianen die ’s avonds veelal uit eten in plaats van thuis eten klaar maken. Let bij het avondeten wel op dat je je bevindt in Zuid-Europa. Als je namelijk rond 19u wil gaan eten, wordt dat veelal lastig. In Valencia is zelfs om 20u starten aan de vroege kant. Probeer daarom ergens tussen 20u en 21u een leuk restaurant te vinden en dan is de kans zeer groot dat je terecht kan zonder reserveren. In de weekenden is het vaak aan te raden om vooraf te reserveren.

IMG_6483

Voor de lunch of zomaar iets lekkers tussendoor hebben wij ons vergrepen aan verschillende ‘plankjes’ met plaatselijke tapas bij Volapie. Als je hier twijfelt aan de grootte van de plank, is het advies om de grootste te pakken. Als je namelijk eenmaal begint met de supermalse stukjes vlees, dan kan je bijna niet meer stoppen. Laat dit goddelijke eten overigens vergezellen van een mooie wijn, want die hebben ze natuurlijk ook in alle kleuren en smaken. Een andere aanrader voor lunch of iets lekkers tussendoor is natuurlijk La Mas Bonita aan het strand. Voor meer details, klik hier voor het verslag.

 

Fietsen

Op de dag van aankomst hadden we reeds een fietstour met Nederlandse gids gereserveerd bij Valencia Bikes. Wat een heerlijke manier om de stad te verkennen zeg en wat wist onze gids veel van deze mooie stad. Eerlijk gezegd, vonden we de fietsen niet geweldig rijden en dat beseften we met name toen we de dag erna fietsen gingen huren bij Verrassend Valencia. Zij hebben Nederlandse fietsen geïmporteerd en dat verschil merk je gelijk. Ook bij hen kan je overigens fietstours regelen met een Nederlandse gids. Maar fietsen in Valencia is dus echt een aanrader of hadden we dat al benoemd?

Foodmarkets

Onze eerste ervaring met een foodmarket was die van Madrid . Hierover hebben we smakelijk geschreven in een andere blog. In Valencia hebben we er twee bezocht en die waren beide niet helemaal te vergelijken met die van Madrid, maar wel aan te raden om te gaan bekijken en proeven. De eerste foodmarket, Mercado Central, is centraal in de oude stad gelegen en is een foodmarket waar de plaatselijke bevolking ook echt hun wekelijkse inkopen doen. Je kan er van alles vinden, van verse specerijen, groente, fruit, vis en vlees tot aan alle maten paella-pannen. De andere foodmarket die we bezocht hebben, is Mercado de Colón. Deze lijkt meer op die van Madrid. Op een mooie karakteristieke locatie maar de opzet viel minder in de smaak. Het is lastig te omschrijven wat we er misten, maar we vonden het minder intiem, minder prettig chaotisch, minder temperamentvol…….misschien ook wel een beetje te commercieel en te georganiseerd.

Bezienswaardigheden

Wij hebben natuurlijk niet alles kunnen bekijken in deze trip van vier dagen, maar wat we verder gezien hebben en de moeite waard vinden, delen we graag met jullie.

En dan vervolgen we met het grote park dat door de stad heen slingert. Dit park is vroeger een rivier geweest en lag het hele jaar door vaak droog. Gelukkig heeft het stadsbestuur het lef gehad om daar een park van te laten maken en niet gezwicht voor de ideeën voor snelwegen, bedrijfspanden of bewoning. Nu is dit park de uitvalsbasis voor vele Valencianen om te sporten of te relaxen. Het park zelf is per sector door verschillende architecten ontworpen, waardoor het lijkt op een aaneenschakeling van meerdere parken. Richting de vroegere uitmonding van deze rivier is het cultureel centrum gebouwd van Valencia.

Verder hebben we Oceanografic, een enorm groots opgezet aquarium, bezocht en ons verbaasd over de diversiteit aan zeedieren die men daar verzameld en tentoongesteld heeft. Zeer fraai en de moeite waard, maar dan wel bij voorkeur op een mindere dag qua weer.

Wat ook zeker de moeite waard is om te bezoeken of moeten we zeggen ‘ga het beleven en ervaren’? Het gaat hier om de wijk Ruzafa. Deze wijk is helemaal opgebloeid onder invloed van allerlei creatievelingen en je kan daar dus terecht voor goed en eerlijk eten en drinken vergezeld met een leuke onbedwongen sfeer.

Tot slot het enorme strand en bijpassende boulevard. Ga dus lekker fietsen, geniet van het mooie weer, stop voor een verfrissend drankje in één van de vele strandtentjes en ga vooral uitbundig lunchen en genieten voordat je weer verder of terug fietst.

Valencia, eigenlijk niet erg dat je niet in top-10 stedentrips voorkomt, wij komen zeker nog een keertje terug!

 

Facebook
Facebook
Pinterest
Pinterest
Instagram

2 REACTIES

  • Hi Caro,
   leuk om liefhebbers van Valencia te ontmoeten, ook al is het virtueel. Wat een enorm gave stad en voor velen nog onbekend. En wat heb je een coole site met veel nuttige info. Ook een echte aanrader en inspiratie!
   Ciao,
   Dré

LAAT EEN REACTIE ACHTER